Waarom een bezoek aan de sauna goed is voor je gezondheid

Foto: Elite Wellness

De sauna is iets waar men al eeuwenlang gebruik van maakt om even tot rust te komen en te kunnen genieten. Niet zo gek, het is dan ook hartstikke lekker om even de sauna in te duiken. Daarbij is de sauna ook nog eens enorm goed voor je gezondheid. In dit artikel vertellen we je meer over de gezondheidsvoordelen van de sauna.

In Scandinavië duiken mensen dagelijks de sauna in. Bij een vakantie naar Finland zul je al snel te horen krijgen van deze traditie en er misschien zelfs graag aan meedoen. De Finse sauna is dan ook een echte klassieker en je kunt hier echt van genieten.

Minder stress

De warmte in de sauna, helpt je lichaam met ontspannen. Fijn, want dat helpt met het verminderen van stress en angst. In de sauna kun je alles even loslaten en zo even echt ontspannen. Je hoeft dan dus even niet meer aan je werk te denken of je bezig te houden andere zaken. Je kunt even alles vergeten en genieten van de hitte.

Verhoogt je weerstand

De sauna verhoogt je lichaamstemperatuur voor een korte periode. Dat zorgt ervoor dat je lichaam nieuwe witte bloedcellen aan gaat maken. Witte bloedcellen vormen het afweermechanisme van je lichaam. Een verhoogde concentratie witte bloedcellen zorgt er dus voor dat je lichaam een sterker afweermechanisme heeft en dus een betere weerstand. Fijn, want zo wordt je een stuk minder snel verkouden en krijg je minder snel last van bijvoorbeeld de griep. 

Helpt bij pijn

Spierpijn en gewrichtspijn kan behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig kan een bezoekje aan de sauna daar enorm bij helpen. Een heerlijk hete sauna kan je spieren doen ontspannen. De hitte zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd, waardoor je spieren na een bezoekje aan de sauna weer heerlijk soepel zijn.

Beter slapen

De sauna kan helpen bij het verbeteren van de slaap. Dit komt omdat de warmte helpt bij het ontspannen van het lichaam en het verminderen van stress en angst. Je wordt er lekker slaperig van en wanneer je voordat je gaat slapen eerst nog even in de sauna stapt, zul je merken dat je bed erg welkom aanvoelt.