Helft van de Huizen in Nieuwegein Slecht Geïsoleerd: Impact en Oplossingen

31 apr , 22:11 Nieuws
image 24 674486d66c035

Helft van de Huizen in Nieuwegein Slecht Geïsoleerd: Impact en Oplossingen

Recente cijfers tonen aan dat maar liefst de helft van de huizen in Nieuwegein slecht geïsoleerd is. Dit komt neer op ruim 8000 woningen, volgens gegevens van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO. Met name bewoners van eengezinswoningen hebben vaak te maken met onvoldoende isolatie. In vergelijking met andere gemeenten blijkt dat eengezinswoningen in Nieuwegein vaker slecht geïsoleerd zijn, waar één op de drie als een 'doorwaaiwoning' wordt beschouwd. Voor appartementen geldt dat één op de drie ook slecht geïsoleerd is.

Goed Geïsoleerde Huizen in de Minderheid

Tegenover de alarmerende statistieken staat dat slechts één op de zes huizen in Nieuwegein goed geïsoleerd is, terwijl de overige woningen als 'redelijk' worden geclassificeerd. Opvallend genoeg zijn appartementen vaker voorzien van goede isolatie, met één op de vier die als goed geïsoleerd wordt beschouwd. In vergelijking daarmee is slechts één op de achttien eengezinswoningen in Nieuwegein goed geïsoleerd.

Focus op Buitenmuurisolatie

De gepresenteerde cijfers hebben betrekking op buitenmuurisolatie, aangezien de kwaliteit daarvan het meest bekend is en wordt afgeleid van het energielabel van elk huis. De berekeningen maken duidelijk dat woningen gebouwd na 2013 over het algemeen goed geïsoleerd zijn, terwijl huizen tussen 1992 en 2013 als redelijk geïsoleerd worden beschouwd. Oudere huizen zonder energielabel spelen geen rol in deze analyse, wat neerkomt op minder dan een derde van het totale woningbestand in Nederland.

Subsidies voor Gevelisolatie

Uit gegevens over subsidies blijkt dat eigenaren van woningen in Nieuwegein zelden investeren in gevelisolatie. Het afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren slechts 2996 vierkante meter aan gevelisolatie gesubsidieerd. Dit vertaalt zich naar 33 geïsoleerde gevels, gebaseerd op een gemiddeld geveloppervlak van 90 vierkante meter per woning. De terughoudendheid in het isoleren van gevels kan worden verklaard door de vereiste omgevingsvergunning, de mogelijke veranderingen aan de uitstraling van de woning en de bijbehorende kosten, variërend van 9000 tot 30.000 euro, inclusief subsidies.

Voordelen van Gevelisolatie

Ondanks de uitdagingen en kosten die gepaard gaan met gevelisolatie, biedt deze investering aanzienlijke voordelen. Een gemiddelde hoekwoning in Nieuwegein kan jaarlijks tot 530 kubieke meter gas besparen, wat neerkomt op ongeveer 750 euro in energiekosten. Ter vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning in Nieuwegein, ongeacht de isolatiekwaliteit, jaarlijks rond de 610 kubieke meter gas.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft Nieuwegein vergeleken met vijftien andere gemeenten en vastgesteld dat gevelisolatie weinig populair is in de regio. De beoordeling van de kwaliteit van isolatie van huizen, de impact op energieverbruik en de noodzaak van structurele verbeteringen vormen essentiële punten voor de toekomstige ontwikkeling van woningen in Nieuwegein.