De geschiedenis van de sauna

Foto:

Advertorial – De sauna staat bekend om de rustgevende werking op lichaam en geest. Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor hun eigen huis een sauna te kopen, maar wist je dat de sauna al duizenden jaren oud is?

Over de hele wereld hebben de welbekende warme kamers verschillende vormen aangenomen, maar uiteindelijk hebben ze dezelfde oorsprong. We vertellen je graag meer hierover.

Waar ligt de oorsprong van de sauna?
De oorsprong van de sauna wordt toegeschreven aan de Scandinavische landen, met name Finland, waar de sauna een diepgewortelde culturele traditie is. Het oudste bewijs van saunagebruik dateert uit ongeveer 7000 voor Christus, gevonden in het huidige Finland. De vroegste sauna’s waren eenvoudige kuilen in de grond, bedekt met dierenhuiden en verwarmd met hete stenen.

In de loop van de tijd is de sauna geëvolueerd. In de Romeinse tijd werden de Romeinse badhuizen, bekend als “balneae,” populaire ontmoetingsplaatsen voor sociale interactie en hygiëne. Deze badhuizen hadden warme kamers die vergelijkbaar waren met sauna’s, waar mensen zich konden ontspannen en zweten in de hitte. Hoewel deze badhuizen anders waren dan de traditionele Scandinavische sauna’s, deelden ze het concept van warmte en reiniging.

Van Scandinavië naar de rest van de wereld
Terugkerend naar Scandinavië bleef de sauna een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en de cultuur. In de koude winters bood de sauna niet alleen warmte, maar diende ook als een plaats voor persoonlijke hygiëne. Het rooksauna-concept ontstond, waarbij de sauna werd verwarmd door rokend hout, wat een unieke geur en sfeer creëerde.

Met de tijd verspreidde het gebruik van de sauna zich over de wereld. Inheemse Amerikaanse stammen hadden hun eigen varianten van stoomhutten, zoals de sweat lodge, die werd gebruikt voor rituele doeleinden en genezing. In Rusland ontwikkelde zich de banya, een verwarmde ruimte met een oven en stenen om water over te gieten.

De hedendaagse sauna’s
De moderne sauna, zoals we die vandaag kennen, is geëvolueerd naar een gestandaardiseerde vorm. Finnen worden nog steeds beschouwd als experts in de kunst van saunabouw, met houten sauna’s die wereldwijd worden gewaardeerd. De technologie heeft echter niet stilgestaan. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten sauna’s beschikbaar, waaronder de Finse sauna’s, infraroodsauna’s en zelfs elektrische sauna’s.

In de moderne tijd is de sauna niet alleen een plek voor hygiëne en ontspanning, maar ook een centraal element in de wellnessindustrie. Wellnesscentra en kuuroorden over de hele wereld bieden luxueuze saunavoorzieningen, vaak gecombineerd met andere behandelingen zoals massages en aromatherapie.

Sauna’s in de toekomst
De toekomst van de sauna lijkt veelbelovend. Moderne technologieën, zoals infraroodsauna’s en geavanceerde temperatuurregeling, hebben het saunagebruik nog toegankelijker en comfortabeler gemaakt. Bovendien groeit de belangstelling voor milieuvriendelijke sauna’s, die efficiënter omgaan met energie en hulpbronnen.

Breng gerust eens een bezoek aan Elite Wellness in Asten, Etten-Leur of Nieuwegein!

Meer info www.elite-wellness.nl